Йога, медитация, масаж, акупунктура, билкови лекарства; това е само част от приноса на източната медицина в нашето дълго търсене на начини, с които да живеем добре с по-малко хапчета и по-малко агресивна външна намеса в подкрепа на здравето ни. Към този момент са направени обещаващи нови открития в областта на енергийната психология, конкретно за практика, наречена „Техника за емоционална свобода“ (ТЕС) или т. нар. „меридианно потупване“, чиито открития отвеждат нашето търсене за цялостни холистични решения към едно вълнуващо ново ниво.

Уникалното при Техниката за емоционална свобода е как самата техника съчетава източната мъдрост за акупресурата, или използването на „меридианни точки“ по телата ни, с традиционната западна психотерапия. Практиката се състои от потупване с върховете на пръстите по конкретни меридианни точки, докато говорим за травматичните си спомени или широк спектър от емоции.

„Потупването по меридианните точки изпраща сигнали директно към стрес центрове на средния дял на мозъка, без да се използва посредничеството на фронталните лобове (мислещата част от мозъка, която се използва активно в разговорната терапия)“, обяснява д-р Доусън Чърч (Dr. Dawson Church, Ph.D.), който проучва и използва ТЕС от 2002 г. насам. Понеже ТЕС ни дава едновременно достъп до стреса, както на физическо, така и на емоционално ниво, той добавя, „ТЕС ни дава най-доброто от двата свята, тялото и ума, също както да ни правят масаж по време на психотерапевтична сесия.“

В действителност, способността на ТЕС да дава достъп на амигдалата (част от мозъка с формата на бадем, която поражда отрицателна реакция при страх, карайки организма да изпада в стресово състояние от типа на „борба или бягство“), прави самата техника толкова мощна.

„Чрез намаляване на стреса“, добавя д-р Чърч, „ТЕС помага при много проблеми. Винаги съществува наличието на стрес компонент при спортните постижения, бизнес и финансовото напрежение, както и при повечето болестни състояния. Когато се намали стресът в една област на живота, това често довежда до благоприятен ефект в други области.“

Д-р Чърч смята, че около 10 милиона души по целия свят използват меридианното потупване, и това, което е толкова вълнуващо, е колко невероятно бързо се облекчават проблеми като депресия, тревожност и безсъние, тежко стресово разстройство, физическа болка, дори заболявания.

В този момент като повечето трезво мислещи хора, се питате как ли е възможно това? Как потупването по „меридианните точки“ спомага за решаване на сериозни здравни проблеми?

В партньорство с д-р Дейвид Файнстайн (Dr. David Feinstein), д-р Чърч е бил в състояние да потвърди, че потупването на специфични точки по енергийните меридиани има положителен ефект върху нивата на кортизол в тялото ни. Кортизолът, известен като „хормон на стреса“, е неразделна част от отговора „борба или бягство“ на нашето тяло. Първоначално предназначението на тази реакция била да ни помогне да оцелеем в дивата природа, и е била от съществено значение, когато древните ни предци са били изправени пред внезапна опасност, като да речем тигър. Отделянето на кортизол твърде често, в отговор на продължителния или „хроничен“ стрес на модерния живот, може да има сериозно, дори плашещо въздействие върху нашето физическо, умствено и емоционално здраве. Всъщност, да живееш в този тип биологичен „режим на оцеляване“ ни прави по-уязвими към всичко – от заболяване като рак до сърдечно съдови заболявания, както и до много други.

В изследване на д-р Чърч, 83 участниците са разделени в три групи. Първата група била подложена на едночасова ТЕС сесия, втората група преминала през един час психотерапия, а третата група, която била контролна, не била подложена на лечение. Групата, която направила едночасова ТЕС сесия показала 24% спад в нивата на кортизол, а другите две групи не показали реална промяна. ТЕС групата също показала по-ниски нива на психологически симптоми като тревожност, депресия и други, измерени от Symptom Assessment-45, (SA-45), стандартен психологически инструмент за оценка.

Изследването показва, че възможността ТЕС да бъде толкова ефективна техника е, защото способства за балансиране на нервната система, стабилизирайки дейността на парасимпатиковия и симпатиковия дял. Отговорен за насърчаване на регенерацията на клетките и релаксация, парасимпатиковият дял на вегетативната нервна система помага да се забави сърдечния ритъм, подпомага храносмилането и пр. Симпатиковият дял, от друга страна,  подготвя за енергична физическа активност чрез ускоряване ритъма на сърцето, свиване на зениците и т. н. Както отбелязва изследването на д-р Чърч, дисбалансът между тези два дяла се свързва с един дълъг списък от здравни последици – от високо кръвно налягане и проблеми със сърцето (най-често се наблюдава при един свръхактивен симпатиков дял) до депресия, умора и слаба имунна реакция (при тези с прекомерна парасимпатикова активност).

В резултатите от изследването си, Чърч твърди, че Техниката за емоционална свобода, която той отнася към „акупунктурното лечение“, произвежда „неутрално емоционално състояние“, което от биологична гледна точка е златната среда за здраве и благосъстояние. Това е и състоянието, към което в продължение на хилядолетия хората се стремят да постигнат чрез медитация, молитва, йога и други осъзнаващи практики.

Д-р Файнстайн, клиничен психолог, който използва ТЕС в собствената си практика, добавя, че ТЕС  е „необикновено точна, бърза и е насочена към неврологичните основи на редица психологически проблеми.“ В действителност, добавя той, „броят на терапевтите, използващи ТЕС бързо се увеличаване през последното десетилетие, и сега проучванията показват, че техните инстинкти са били оправдани. Изненадващо бързи резултати при различни заболявания се документират.“

В направено изследване групата, която направила едночасова ТЕС сесия показала 24% спад в нивата на кортизол, а другите две групи не показали реална промяна. ТЕС групата също показала по-ниски нива на психологически симптоми като тревожност, депресия и други, измерени от Symptom Assessment-45, (SA-45), стандартен психологически инструмент за оценка.

Оригинална статия „Breakthroughs in Energy Psychology: A New Way to Heal the Body and Mind“. Автор: Nick Ornter – създател и главен продуцент на документалния филм „The Tapping Solution“